Adoptera istället för att avla!

Hej på er igen! Nu är det riktigt kallt och vintern närmar sig. Jag tänkte jag skulle skriva ett litet inlägg om adoption av djur, om man ska skaffa husdjur. Nu vid den här tiden är det svårt för djuren, till exempel katterna, att klara sig själv ute.

Ni har säkert hört talas om ”sommarkatter” och att de ofta blir lämnade vid sommarstugorna till hösten. Det är jättemysigt att ha dem under sommaren när man är med familjen i sommarhuset, njuter av solen och har semester. Sen när det är slut och man ska hem till vardagen i stan kanske man inte alltid kan ta med sig katten. Den lämnas kvar åt sitt öde vid sommarstället och får klara sig själv.

Detta är något jag tycker är fruktansvärt eftersom det är så oerhört egoistiskt och själviskt. Ingen respekt eller känsla för att katten faktiskt är ett liv, en levande varelse.

I allra bästa fall så hittar katten ett nytt hem. Den går en tur, ibland väldigt långt, och får bo hos någon i hus i närheten. Mat, värme och mycket kärlek. Det är dock bara några få gånger som detta sker varje år eftersom de allra flesta katter hamnar på katthem eller till och med i ett dike. Många blir påkörda, mat till rävarna eller så svälter eller fryser de ihjäl.

Det bästa att göra är såklart att inte skaffa en katt om man vet att man inte kommer kunna ta hand om den. Det är bara dumt och det är att förstöra ett liv som inte är ditt eget. Om du ändå ska skaffa ett husdjur och vet av att du kommer kunna ha det hela dess liv, så är det bäst att adoptera. Det finns många hittekatter och katthemmen är ofta fulla med individer som behöver ett kärleksfullt hem livet ut.

Om du sedan skaffar en katt att ha som livskamrat så ska du också se till att kastrera den. Katter har ju en tendens att vandra iväg och träffa nya katter på olika ställen. Då brukar det också bli lite hoppsan-kattungar för kattägaren. Dessa kattungar ska sedan få ett hem för livet och till slut blir det ganska många små fyrbenta filurer.

Så, tänk på dessa tre saker:

  • Skaffa bara katt eller annat husdjur om du vet att du kommer kunna ha kvar den i flera år framöver.
  • Adoptera hellre än att köpa en kattunge från någon som avlar. Många katter, både vuxna och små, behöver ett kärleksfullt hem.
  • Kastrera din katt för att se till att det inte blir fler hemlösa kattungar.

Nu när minusgraderna sjunker och det blir kallare hoppas jag att alla hemlösa små katter får komma in i värmen. Iallafall att de hittar någonstans att vara så de får lite tak över huvudet, och kanske hittar lite mat så de klarar sig till våren. Jag ser redan fram emot vårsolen som värmer och lyser upp! Men innan dess ska jul, nyår och vinter-OS avklaras. Redan nu laddar jag upp inför just OS med OS-bloggen och nyheter om tävlingarna. Sen ska jag sitta och heja fram alla våra svenska hopp!