Bortsprungna husdjur

Hej på er!

Var ett tag sen jag skrev, men måste dela med mig av en sak som jag läste om i tidningen. En liten hund hade skrämts iväg och sprungit bort. Trots ihärdigt letande gick den inte att hitta. Först nästan en vecka senare hittades hunden vid liv. Fantastiskt! Vilken solskenshistoria 🙂

Man läser ju om så mycket elände, så det var kul att för en gångs skull läsa om ett lyckligt slut. Men vilken mardröm det måste ha varit för ägarna under den vecka hunden var borta.. Vet ju själv hur det kändes när vår katt inte kom hem som hon skulle en kväll. Hur orolig man blev och lättnaden när hon var tillbaka morgonen därpå.

Det är en av anledningarna till att jag aldrig kan tänka mig att ha katt igen.. Den ständiga oron för hur de klarar sig där ute.

Men man har ju också läst en del otroliga katt-historier om katter som varit borta hur länge som helst och sen dykt upp. Alltid lika kul att höra om!

Svenska Kennelklubben har en bra guide för hur man ska agera om ens katt är försvunnen (samma tips gäller även för hund). Några av tipsen är att efterlysa den hos polisen, fråga runt i grannskapet, ringa djurID.se (Kennelklubbens ägarregister) med mera. Sen finns det flera facebookgrupper och katthem man också kan kontakta. Sök på nätet så hittar du massa ställen där du kan få hjälp.

När katten kommit tillrätta är det dock viktigt att meddela alla att katten är återfunnen.

Men vad ska man göra om man hittat en katt eller hund då? Även här har Kennelklubben bra råd på sin sajt. Man ska till exempel kolla efter ID-märkning och därefter söka efter ägaren via djurID.se och kontakta denna. Om djuret inte har någon ID-märkning kontaktar man polisen. Fler tips finns som sagt på Svenska Kennelklubbens webbsajt. SVERAK har också ett ID-register där man kan söka efter katter.

Personligen tycker jag man ska ID-märka sin katt. Då blir det lättare att bevisa vem som äger djuret och det blir då enklare att få tillbaka katten om den springer bort. Det blir också enklare för den som hittar djuret eller för polisen att finna djurägaren.

I dag kan man ID-märka med chip eller med tatuering. Man kan till och med använda sig av bägge metoderna om man vill vara på den riktigt säkra sidan. Dock tycker jag man alltid ska låta ID-märkningen göras av en veterinär. De har vana och kunskap som underlättar märkningsprocessen för katten. Katten kan dock vara ID-märkt redan vid köpet, särskilt om man köper av en registrerad uppfödare. Men är så inte fallet tycker jag som sagt att man själv ska ta kissen till veterinären för ID-märkning.

Ja detta var lite tips och tankar om borttappade hundar och katter. Man kan även ID-märka andra typer av husdjur som kaniner och fåglar om man vill.

Ha det bra!hund