Fjärilar

Blå fjäril
Kolla vad luden den är!

Ända sen jag var liten har jag gillat fjärilar. De finns i så många färger och storlekar. Vackra är de också! Min favorit är nog de som kallas för Blåvingar. Det finns flera arter som i sin tur har flera underarter. En del av blåvingarna är inte ens särskilt blå 🙂

De jag gillar är dock dovt blå till färgen. Tror kanske det är Ängsblåvinge eller Ljungblåvinge. Är inte så bra på att skilja de olika arterna åt.

Fjärilar är så häftiga för de kan se helt olika ut på ovansidan och undersidan. Blåvingarna är till exempel grå/bruna på undersidan. Man kan också se skillnad på hanor och honor genom färgen.

En annan vacker fjäril heter Mnemosyne, den är vit med prickar och är starkt hotad. Läste att man i Blekinge försöker rädda arten genom att föda upp dem i fångenskap. Får verkligen hoppas att det lyckas!

Hittade lite intressanta fakta om fjärilar på Naturhistoriska Riksmuseets webbsida. Den största fjärilsarten man hittat blir ungefär 30,4 centimeter mellan vingarna! Tänk er att möta en sån gigant i trädgården! Så stora fjärilar finns dock inte i Sverige. Den här lever i Sydamerika enligt Wikipedia. Det är inte heller någon dagfjäril utan ett nattfly.

På Naturhistoriska hittade jag också lite info om grodor. Finns tydligen över 4000 olika arter bara i Sverige!

Precis som fjärilar finns det även riktigt färggranna och vackra grodor. Pilgiftsgrodan är en av dem. Finns massor av arter och i olika färgställningar. Lövgrodan är ju också väldigt färggrann och fin. Undrar om vi har några färgglada grodor i Sverige? Jag tror inte det, de är nog mest brun/grå/mossgröna för att smälta in i naturen. Men om ni känner till någon färgsprakande art som finns i Sverige så skriv och berätta!

Det är så fascinerande med djur. Försöker lära mig något nytt varje dag, förutom det jag lär mig på utbildningen 🙂 Insekter tycker jag dock är rätt komplicerat. Finns så många underarter att man blir helt förvirrad. De är ju ofta så förvillande lika varandra att man som amatör knappt kan se skillnad mellan dem heller. Men jag försöker att inte stressa upp mig över att jag inte kan lära mig varenda art och underart. Försöker se till helheten istället och vara glad över den kunskap som går in istället för att bli stressad över allt jag inte kan lära mig.

Häromdagen var jag ute i skogen och plockade lite mera svamp. Så nu har jag frysen laddad med kantareller att njuta av under hösten. Svampar är ju också omöjligt att lära sig allt om. Nöjer mig med kantareller!

Nu har jag också lämnat in en spelkupong utifrån ett sånt där speltips jag pratade om i förra inlägget. Får se hur det går med det! Blir spännande. Nästa gång ska jag dock testa något som heter liveodds. Då kan man satsa på utgången medan matchen pågår. Tycker det låter kul. Har en kompis som också är lite sport- och bettingintresserad och hon och jag ska ha en sportkväll snart tänkte vi. Får se om det blir fotboll eller ishockey. Ishockey är ju rätt kul 🙂 Så just nu lutar jag åt att det kanske blir någon SHL-match.

Det var min kompis som föreslog det här med att satsa under pågående match, och då blev jag ju förstås nyfiken och ville kolla upp vad det var och då hittade jag oddssidan.se och artikeln om livebetting.

Vi ska betta tillsammans och om vi vinner så går vi ut på krogen nästa gång och kollar på någon extra spännande match. Kanske någon landskamp eller varför inte Zlatans comeback efter skadan. När den nu blir?

Nej, dags att ta hand om disk och sen plugga lite. Vi hörs!

fjäril