Djurparker

I förra inlägget skrev jag ju om det problematiska med cirkusdjur. Att de far illa av livet som cirkusartister och att minst en kommun förbjudit cirkusar med vilda djur.

I dag tänkte jag ta upp ett närliggande ämne: Djurparker. Jag är inte jätteinsatt i frågan men enligt mig är även djurparker problematiska av flera anledningar. Inte minst för att det även på djurparker anordnas cirkusliknande shower med vilda djur. Djurparkerna är dock snäppet bättre eftersom djuren slipper de långa och jobbiga transporterna och tillfälliga boplatserna. Förhoppningsvis lever djuren till största delen i någorlunda naturlika miljöer med gott om utrymme och stimulans.

Just stimulans och att djuren får utöva sitt naturliga beteende tycker jag är viktigt om man ska hålla djur i fångenskap. På seriösa djurparker är också detta något man verkligen strävar efter. Tyvärr finns det ju mindre seriösa aktörer och det kan vara svårt att veta vilka som tar hand om djuren på ett bra sätt och inte.

Men även om man försöker se till djurens bästa och tillgodose deras behov så är det väldigt svårt att lyckas med det i fångenskap. Därför är det så problematiskt med djurparker.

Det finns ju en variant av djurparker där djuren lever i sin naturliga miljö, fast i stora inhägnader. Typ älgparker och liknande. Den här sortens av djurparker känns mer okej. Vad tycker ni?

Men nog om detta ämne, jag är som sagt ingen expert. Hör gärna av er och berätta vad ni tycker!

Förkylningen har i alla fall gått över nu och jag har hunnit ta igen det mesta jag missade i skolan när jag var dålig. Det känns bra. Hoppas jag håller mig frisk nu bara.. Orkar inte jobba igen en massa en gång till!

Nu ska jag ut i skogen en sväng! Ska se om det finns några blåbär kvar att plocka och om det kommit några lingon. Är ju så gott med hemlagad blåbärspaj och hemkokt lingonsylt! Skulle vilja göra lite lingondricka också.

Något jag verkligen skulle vilja plocka är Havtorn. Men jag vet inte riktigt var de växer och om det finns några vilda buskar här i närheten. Har sett så många spännande recept med Havtorn som jag verkligen skulle vilja prova. Havtornsglass till exempel! Men man kanske kan köpa bären i butik? Får forska vidare och se om jag kan hitta någon bra lösning.

Havtorn ska ju vara väldigt nyttigt också. Tror de innehåller väldigt mycket c-vitamin till exempel.

Svamp vill jag också plocka. Trattkantareller är favoriten. Så gott och förhöjer vilken trist måltid som helst!

Kanske har jag även turen att få se lite djur under skogsturen! En älg vore ju inte fel 🙂 Tycker de är så himla fina. Förmodligen blir det dock en ganska händelselös skogspromenad där jag som mest kommer stöta på en och annan myra och andra insekter. Men de är kul att titta på de också. Särskilt myror. Väldigt fascinerande djur. I alla fall så länge de är i skogen och inte bits 🙂 Visste ni förresten att myrdrottningar kan bli riktigt gamla, över 10 år för en svartmyra till exempel!

Nej, nu är det dags att bege sig. Återkommer med rapport om vad jag lyckades hitta!

Ha det bra så länge.