Saftat och syltat

Hej på er!

Var ju i skogen häromdagen för att plocka lite svamp och bär. Några blåbär blev det inte. Tyckte inte det fanns så mycket. Däremot blev det en hel del lingon som nu rensats och kokats. Blev både lingonsylt och lingonsaft som jag planerat.

Hittade också lite kantareller. Men inte så många så de åt jag upp redan samma kväll tillsammans med hemlagade köttbullar och lingonsylt. Supergott!

Ska ta mig ut en sväng igen någon dag. Tänkte se om jag kan plocka lite mer svamp så att jag kan frysa in.

På sista tiden har jag funderat en del över det här med mat och matvanor. Har bestämt mig för att köra två vegetariska dagar i veckan. Dels för djurens skull, men också för miljöns och hälsans skull. Två dagar i veckan borde jag klara och två dagar är ju bättre än ingen dag alls. Frågan är bara vad man ska äta och hur strikt man ska vara de här dagarna. Ska man till exempel undvika gelatin eller ska man bara köra på som vanligt men skippa köttet? Ska man äta ägg? Hur hade ni gjort?

Det här med vegetarianism är egentligen rätt komplicerat. Finns väldigt många varianter av vegetarisk kost. En lakto-vegetarian äter till exempel inget kött och inga ägg, men de äter mjölkprodukter. Sen finns det de som är demivegetarianer, dessa äter fågel och fisk. Den som bara äter fisk kallas för pescetarian.

När jag säger att jag ska ha två vegetariska dagar i veckan tänker jag att jag ska äta lakto-ovo-vegetariansk kost. Vilket betyder att jag inte tänker äta någon typ av kött men äta mjölk- och äggprodukter. Frågan är dock hur jag ska göra med gelatinprodukter… och borde jag även avstå  från ägg? Får väl undvika godis och färdigmat de dagarna så jag har full koll på vad det jag äter innehåller. Kan dock bli lite knepigt i längden om man är ute och ska äta eller blir godissugen.. Att undvika ägg borde nästan vara omöjligt om man ska äta något färdigproducerat, och hur ska jag klara mig utan ägg? Kolla bara in det här klippet med tips på hur man lagar en vegetarisk Pasta Carbonara! Vem kan motstå detta?

Måste vara lätt att råka ha i animaliska ingredienser när man ska gå över till vegetarisk kost.. Det gäller till exempel att komma ihåg att använda grönskaksbuljong och sånt istället för de vanliga köttbuljongtärningarna.

Om man inte kan eller vill dra ner på köttkonsumtionen så rekommenderar Naturskyddsföreningen att man då går över till ekologiskt kött eller väljer kött från Naturbetesdjur. Det är bättre för klimatet enligt dem. Så alla kan göra en insats även om man inte vill sluta äta kött! De dagar jag inte äter vegetariskt tänker jag därför försöka följa de råden. För jag har svårt att tänka mig att sluta äta kött helt.

Nu ska jag googla efter lite goda vegetariska recept och lyssna på mitt senaste tillskott i skivsamlingen! Har fått tag i I’m your man av Leonard Cohen.

lingon